Standing Rock: Αγώνας για τη γη και την ελευθερία

του Γιώργου Χριστοφόρου

Τι είναι ο αγώνας στο Standing Rock?

Από τα μέσα του 2015 η εταιρία Energy Transfer Partners (ETP), μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής και διαχείρισης αγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ , ξεκίνησε την κατασκευή ενός αγωγού 2.000 χιλιομέτρων που θα περνάει κατά μήκος της πολιτείας της Βόρεια Ντακότα και άλλων 3 πολιτειών. Ο αγωγός προβλέπεται να περάσει κάτω από τον ποταμό Μισούρι στα σύνορα της περιοχής των ινδιάνων Σιου απειλώντας την ιερή γη τους, το περιβάλλον και το νερό. Γη από εκείνες που οι εναπομείνασες φυλές των ινδιάνων στην Αμερική, με αγώνες και αίμα διεκδίκησαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ως ελάχιστη «αποζημίωση» για τη γενοκτονία και τις διώξεις που έχουν υποστεί. Τον Απρίλιο του 2016, μπροστά σε αυτή την απειλή ξεκίνησαν έναν αγώνα επιβίωσης απέναντι στην πολυεθνική και στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Έναν αγώνα εμπόδιο στην κατασκευή του αγωγού, που έμελλε να γίνει ο μεγαλύτερος αγώνας των ινδιάνων της Αμερικής εδώ και 150 χρόνια, που ένωσε φυλές και ξεσήκωσε κύματα αλληλεγγύης μέσα και έξω από τις ΗΠΑ.


Τι έγινε στο Standing Rock

Τον Απρίλιο του 2016 μία «γερόντισσα» από τη φυλή των Σιου, η LaDonna Brave Bull Allard, έστησε μία μικρή κατασκήνωση αντίστασης κοντά στο σημείο που θα ξεκινούσαν τα έργα για τον αγωγό. Σύντομα αυτή η κατασκήνωση έγινε ένα κέντρο αγώνα που αριθμούσε χιλιάδες. Στον αγώνα αυτό, για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία τους, ενώθηκαν πάνω από 200 φυλές ινδιάνων στις ΗΠΑ που τον είδαν ως μία παρακαταθήκη ενάντια στο ρατσισμό και τις διώξεις που ακόμα υφίστανται. Δεν ήταν όμως μόνοι τους.

Σύντομα ο αγώνας αυτός πήρε πολιτικές διαστάσεις. Εκατοντάδες περιβαλλοντολογικές, πολιτικές και άλλες οργανώσεις από τις ΗΠΑ αλλά και το εξωτερικό, σωματεία, αλλά και ανένταχτοι ακτιβιστές ενώθηκαν για να αποτρέψουν άλλο ένα έγκλημα στο βωμό του κέρδους. Μαζί του ήταν και οργανώσεις ενάντια στη ρατσιστική βία όπως το Black Lives Matter. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα συνδικάτα των Επικοινωνιών, των Δασκάλων, των Ταχυδρόμων, των Νοσοκόμων, των Μεταφορών. Κομβικό σημείο στον αγώνα ήταν η απόφαση 2.000 βετεράνων πολέμου να πάνε μέχρι το Standing Rock και να λειτουργήσουν ως ασπίδα απέναντι στην πρωτοφανή βία ενάντια στους αυτόχθονες και τους ακτιβιστές. Διαδηλώσεις στήριξης έγιναν σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

Ο αγώνας αυτός επεκτάθηκε έξω από τα σύνορα των ΗΠΑ. Οι Νορβηγοί αυτόχθονες Σάμι όχι μόνο ταξίδεψαν μέχρι το Standing Rock, αλλά με αγώνες άσκησαν πίεση στη χώρα τους και τελικά κατάφεραν να αποσυρθεί η Νορβηγική τράπεζα DNB από τη χρηματοδότηση του έργου, δίνοντας ένα λαμπρό παράδειγμα παγκοσμιοποιημένης αλληλεγγύης. Στον καταυλισμό αντίστασης στο Standing Rock, σημαίες της Παλαιστίνης κυμάτιζαν, αφού ενώσεις από τη Γάζα έστελναν την στήριξή τους με το σύνθημα “Occupation is a crime, from Standing Rock to Palestine!”. Στήριξη δε θα μπορούσε να μη στείλει και η επιτροπή αγώνα στις Σκουριές Χαλκιδικής, μιας και από την ETP μέχρι την ElDorado ο αγώνας ενάντια στις πολυεθνικές, που δεν κοιτάνε περιβάλλον και ανθρώπινες ζωές, είναι ενιαίος.

Η βία

Η αντίδραση της εταιρίας και του κράτους απέναντι στους διαδηλωτές, ήταν απίστευτης αγριότητας και βίας. Τους πρώτους 6 μήνες που κράτησαν οι διαδηλώσεις, άοπλοι ινδιάνοι και αλληλέγγυοι διαδηλωτές δέχτηκαν επιθέσεις από σκυλιά, ξύλο από την αστυνομία και τους σεκιουριτάδες της  εταιρίας, πλαστικές σφαίρες, επιθέσεις με ηλεκτρικά taser, ρίψη νερού με αντλίες όταν οι θερμοκρασίες ήταν αρκετά κάτω από το μηδέν. Τα ΜΜΕ των ΗΠΑ ήταν φυσικά με την εταιρία και ελάχιστα πρόβαλλαν τον εκεί αγώνα, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για υποβάθμιση και από το  FaceBook.

Στους μήνες μέχρι τον Δεκέμβριο που κράτησε η αντίσταση τα επίσημα στοιχεία μιλούν για περίπου 200 τραυματισμούς και πάνω από 700 συλλήψεις.

Η εποχή Τράμπ

Το Δεκέμβριο του 2016 και μετά από μήνες συγκρούσεων και πίεσης προς την κυβέρνηση Ομπάμα, η εταιρία μηχανικών του στρατού των ΗΠΑ (Army Corps of Engineers), κάτι σαν την παλιά ΜΟΜΑ, υπεύθυνη για τη διαχείριση υδάτινων πόρων, έλαβε την απόφαση να παύσουν οι εργασίες για τον αγωγό και να επανεξεταστεί το θέμα. Η απόφαση αυτή έφερε πανηγυρισμούς στον καταυλισμό του Standing Rock, αλλά με πλήρη συνείδηση από τους αυτόχθονες (παρά την ύποπτη απόφαση του συμβουλίου της φυλής να υποχωρήσουν οι διαδηλωτές και να συνεχιστεί νομικά ο αγώνας) και τους ακτιβιστές, ότι η τελική μάχη δεν έχει δοθεί ακόμα, κάτι που επιβεβαιώθηκε.

Την πρώτη εβδομάδα κιόλας της προεδρίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε τη συνέχιση κατασκευής του αγωγού. Η απόφαση αυτή ήρθε μαζί με κλιμάκωση της καταστολής με μεθόδους που δεν είχαν δοκιμαστεί πριν. Εκτός από τη βία που συνεχίζεται, στο έργο της καταστολής μπήκε η αντιτρομοκρατική, το FBI και οι «αρπαγές» μεμονωμένων ακτιβιστών, μακριά από τις συγκρούσεις, που τώρα θα αντιμετωπίζουν βαρύτατες ομοσπονδιακές κατηγορίες που μπορεί να επισύρουν ως και 15 χρόνια φυλακής και στόχο έχουν την παραδειγματική καταστροφή των ζωών τους.

Ένας αγώνας με μεγάλη σημασία για όλους μας

Ο αγώνας που συνεχίζεται στο Standing Rock, φάνηκε ότι είναι κάτι πολύ παραπάνω από την υπεράσπιση του δικαιώματος στη γη και την ελευθερία μίας χούφτας ινδιάνων (που ήδη θα ήταν σημαντικός ακόμα και έτσι). Δίνει ένα ελπιδοφόρο στίγμα αντίστασης και αλληλεγγύης πρώτα απ΄όλα μέσα στις ίδιες τις, βαθιά διχασμένες κοινωνικά, ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο μέσα στη χειρότερη χρονιά με νεκρούς ακτιβιστές για το περιβάλλον.

Όλοι εκείνοι και εκείνες έκαναν και κάνουν τον αγώνα του Standing Rock δικό τους αγώνα, βλέπουν δίπλα στην πετρελαϊκή πολυεθνική, τις τράπεζες που τόσα χρόνια τους παίρνουν τα σπίτια, βλέπουν πάνω στα γκλομπς των σεκιουριτάδων και των αστυνομικών απέναντι στους ινδιάνους, τη νέα εποχή ρατσισμού, βίας και διαπλοκής που ανοίγεται ακόμα πιο έντονη με την εκλογή Τραμπ, βλέπουν στους εκσκαφείς της εταιρίας το ατύχημα του Deepwater Horizon που, από την απληστία της BP για γρήγορο κέρδος, μόλυνε το 2010 ανεπανόρθωτα τον κόλπο του Μεξικού και σκότωσε 11 εργάτες.
Αυτοί και οι αλληλέγγυοι από όλο τον κόσμο, πάνω απ’όλα βλέπουν μία ευκαιρία για μία νίκη επιτέλους , έστω και μικρή, απέναντι σε όλους αυτούς που καταδυναστεύουν τον κόσμο. Μια νίκη ελπίδας μέσα στην καρδιά του τέρατος της παγκοσμιοποίησης και του καπιταλισμού, από μία χούφτα «απόβλητων».

Μία νίκη που και εμείς εδώ χρειαζόμαστε όσο ποτέ…

References


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου